Με έκπληξη τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ την συζήτηση στην Σκάλα Λακωνίας για ένα νέο έργο άντλησης του νερού από τον ποταμό Βασιλοπόταμο. Ένα έργο πραγματικά τρομακτικών διαστάσεων , με τρομερές συνέπειες για την περιοχή. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει από το 2002 προβλέπετε η κατασκευή ενός έργου όπου θα αντλούνται τα αποθέματα νερού με προορισμό διπλανές περιοχές όπου έχουν υποστεί εφαλμύρωση. Αυτό με μία πρόχειρη ματιά μοιάζει ως ένα έργο οικολογικής προστασίας , μιας και η εφαλμύρωση απειλεί παραθαλάσσιες εκτάσεις (περιοχές δηλαδή που βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη ή ίση των 5χλμ περίπου από την θάλασσα) όπου θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες σε όρους περιβαλλοντικού κινδύνου. Πίσω όμως από τέτοιου είδους επιχειρήματα κρύβετε μια άλλη σκληρή πραγματικότητα.

Πρώτα από όλα δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε πως οι μελέτες για το συγκεκριμένο έργο έχουν γίνει το 2002 , όπου από τότε μέχρι σήμερα η περιοχή έχει υποστεί τρομερές κλιματικές αλλαγές. Ένα από τα προβλήματα σήμερα στην περιοχή είναι η λειψυδρία και η ξηρασία. Η στάθμη του νερού στον Βασιλοπόταμο έχει πέσει με αποτέλεσμα το νερό να μην φτάνει ούτε για την περιοχή της Σκάλας. Μια υποτιθέμενη άντληση νερού από το ποτάμι , με προορισμό άλλες διπλανές περιοχές απειλεί τον υδροφόρο ορίζοντα και τελικά εφαλμύρωση του νερού.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές ανά τον πλανήτη έχουν ήδη διαπιστώσει ότι την κρίση του πετρελαίου θα την διαδεχτεί η κρίση του νερού. Η κυριαρχία αντιλαμβάνετε πολύ σοβαρά την κρισιμότητα του ζητήματος , προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί προς όφελος της μέχρι και το τελευταίο λίτρο νερού στον πλανήτη. Αυτό καθιστά το ζήτημα αρκετά κρίσιμο και μαζί με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να μπαίνει στην πρώτη γραμμή στην ατζέντα του ακοιδεμόνευτου αντικαπιταλιστικού κινήματος. Το νερό δεν πρέπει να είναι πηγή καπιταλιστικού κέρδους αλλά προσβάσιμο σε όλους.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας ένα τέτοιο έργο έχει στόχο την κερδοφορία σε βάρος των πολιτών. Οι κύκλοι της κυριαρχίας με προταγωνιστές το ελληνικό κράτος και τις μαριονέτες του στην περιοχή (όπου μαριονέτες βλέπε τον Δήμαρχο Σκάλας Λακωνίας , Νομάρχη και άλλους τοπικούς άρχοντες) συμβάλουν στην πραγματοποίηση του έργου όπου θα το αναλάβει κάποια από τις μεγάλες εταιρείες.

Ο Δήμαρχος Σκάλας , το δημοτικό συμβούλιο (συμπεριλαμβανόντας και την λεγόμενη αντιπολίτευση) ομόφωνα ψήφισαν για την πραγματοποίηση του έργου , ένω στην αρχή υποκρινόντουσαν ότι είναι ενάντια στο έργο. Ένα πραγματικό θέατρο σκιών που στόχο είχε να κλείσει τα μάτια των πολιτών αντιλαμβανόμενοι τις αντιδράσεις που θα μπορούσαν να έρθουν στην επιφάνεια.

Το ίδιο ισχυεί βέβαια και για την Νομαρχία. Όλα στον βωμό του κέρδους και για τις καρέκλες τους στα (κώμματα) της Δημοκρατίας των αφεντικών. Το έργο έχει κοστολογηθεί σε ένα υπέρογκο ποσό μεγαλύτερο από 8 εκατ ευρώ.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό κατά την γνώμη μου ανοίγει δρόμους για ένα πανελλαδικό συντονισμό αντίστασης. Η ανατροπή των σχεδίων των αφεντικών και του παρασιτικού συστήματος που καταστρέφει τον πλανήτη και τις ζωές μας , είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η πολιτική αλλά και πρακτική αυτονομία από τις επιλογές της επίσημης αριστεράς , του κράτους και των δογματικών ιδεολογιών που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως πόλος του συστήματος ενάντια στην ανατρεπτική δράση επίσης.

Τι σημαίνει όμως πολιτική και τι πρακτική αυτονομία; Δεν θα μπορούσε να σημαίνει τίποτα άλλο από την διεύρυνση ενός ακοιδεμόνευτου κινήματος ,δικτύων κλπ βασισμένα στην αποκέντρωση και την αυτονομία. Με ένα μόνο στόχο , την αντικαπιταλιστική δράση , την πολιτική ανυπακοή και την δημιουργία τοπικών εναλαχτικών στον παγκόσμιο καπιταλισμό . Ένα κίνημα ενάντια και πέρα από τον καπιταλισμό.

Το παραπάνω άρθρο θα ήταν καλό να το πάρετε ως μία πρώτη προσέγγιση του ζητήματος , μιας και είναι μια πρόχειρη ματιά δίχως όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Δεσμεύομαι όμως να ξαναγράψω σε ετούτο εδώ το μπλογκ όταν θα έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και περισσότερες πληροφορίες.

Μπορείτε να να στέλνετε απόψεις και δικές σας ιστορίες στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση , καθώς να δημοσιεύσετε σχόλια κάτω από το άρθρο.

by vlanto

for land and autonomy

10-9-08
Αναρτήθηκε από Autonome Bird

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates