Wednesday, October 10, 2007 στις 5:05 AM |  

Πανέμορφη Κοπεγχάγη!

Μαζική δράση πολιτικής ανυπακοής για τη διεκδίκηση αυτόνομων χώρων στη Δανία

Στα χωρ'αφιαΠέρασαν 6 μήνες από τότε που ο κατειλημμένος εδώ και 25 χρόνια κοινωνικός χώρος Ungdomshuset (Σπίτι των Νέων) στην Κοπεγχάγη εκκενώθηκε βίαια από την αστυνομία για να αποδοθεί στους νέους του ιδιοκτήτες: μια θρησκευτική σέχτα χριστιανών φονταμενταλιστών, που τελικά αποφάσισε να το κατεδαφίσει. Ακολούθησαν ταραχές που κράτησαν τρία ολόκληρα μερόνυχτα και χαρακτηρίστηκαν ως η πιο σοβαρή εσωτερική αναταραχή στη Δανία την τελευταία δεκαετία. Συνολικά συνελήφθησαν 750 διαδηλωτές.

Ένα μήνα μετά ξέσπασαν νέες οδομαχίες όταν η αστυνομία εισέβαλε στον αυτόνομο χώρο της Christiania για να κατεδαφίσει ένα κτίριο.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε η Κοπεγχάγη έζησε δραματικές στιγμές, καθώς ακτιβιστές προσπάθησαν να αναπληρώσουν την απώλεια του Ungdomshuset καταλαμβάνοντας ένα άλλο κτίριο, το «G13». Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 3 με 10 χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε μια συντονισμένη δράση μη-βίαιης αντιπαράθεσης, βασισμένη στις τακτικές πολιτικής ανυπακοής που εφαρμόστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των G8 στο Ρόστοκ.

Η αστυνομία απάντησε με άγρια καταστολή. Συνελήφθησαν 436 άτομα, αριθμός ρεκόρ για επιχείρηση της δανέζικης αστυνομίας. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να διαπεράσουν τις αστυνομικές γραμμές και να παραμείνουν στο κτίριο G13 για αρκετές ώρες, πριν εκκενωθούν από την αστυνομία με βροχή δακρυγόνων. Πρώτη φορά η αστυνομία στη Δανία έκανε τόσο εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Παρόλα αυτά, πολλοί θεωρούν ότι η δράση είχε επιτυχία. Ένας ακτιβιστής δήλωσε:

Το καλοκαίρι που πέρασε, το κίνημα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ό,τι κι αν κάναμε, δεν ήμασταν ενωμένοι και η αστυνομία και τα ΜΜΕ μας μισούσαν. Το φθινόπωρο λοιπόν αρχίσαμε να ρίχνουμε πέτρες και το κίνημα ανακάλυψε τη δυναμική δράση. Από τη μέρα της εκκένωσης και για μισό χρόνο, αυτή η τακτική αποδείχτηκε χρήσιμη. Μετά αναπτύξαμε μια νέα τακτική, τη μη-βίαιη αντιπαράθεση. Τώρα το κίνημα μπορεί να κάνει τα πάντα.

Περιγραφή άλλου διαδηλωτή για τα γεγονότα:

Η ουσία είναι ότι ήμασταν 6,000 άτομα διατεθειμένα να κάνουμε πολιτική ανυπακοή για ένα νέο κοινωνικό κέντρο. Όλοι χρησιμοποίησαν τις συγκρουσιακές αλλά μη-βίαιες μεθόδους που είχαμε προ-αποφασίσει. Μόνο σε 3 περιπτώσεις κάποιοι πέταξαν μπουκάλια, αλλά τους σταμάτησαν αμέσως οι υπόλοιποι.... Οι ακτιβιστές έσπρωξαν τις αστυνομικές γραμμές, σκαρφάλωσαν σε οχήματα της αστυνομίας, πέρασαν πάνω από φράχτες με σκάλες, έκοψαν περιφράξεις με τανάλιες, πέρασαν πάνω από σιδηροδρομικές γραμμές και χρησιμοποίησαν μάσκες αερίων για να αντέξουν τα δακρυγόνα στον κατειλημμένο χώρο (έπρεπε να είχαμε περισσότερες μάσκες όμως!).

Ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης φέρεται να ζήτησε δημόσια πολιτική λύση του θέματος, ώστε η αστυνομία να μη χρειάζεται να σπαταλά δυνάμεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και να ασχοληθεί με πιο σοβαρά πράγματα. Παρόλο που δεν εμπιστεύονται το δημοτικό συμβούλιο, αντιπρόσωποι της διοργανώτριας ομάδας Aktion G13 θα διαπραγματευτούν την Πέμπτη με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης Ritt Bjerregaard.

Από το μανιφέστο του Aktion G13:

Ο αγώνας για το κοινωνικό κέντρο είναι αγώνας πολιτικός και δεν μπορεί να υποβιβαστεί σε ζήτημα διατήρησης της τάξης.... Είμαστε ένα πολύμορφο κίνημα με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και τρόπους δράσης. Αν και διαφορετικοί, είμαστε ενωμένες. Σήμερα δρούμε έτσι. Αύριο θα δράσουμε αλλιώς και μεθαύριο, πάλι διαφορετικά. Είμαστε τελείως απρόβλεπτοι και ανυπολόγιστες. Πάντα θα έχουμε ένα σχέδιο Β. Το δημοτικό συμβούλιο της Κοπεγχάγης μας χρωστάει ένα κοινωνικό κέντρο. Αν δε μας το δώσουν, θα το πάρουμε μόνοι μας.

Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες ,

3 σχόλια:

Autonome Bird said...

viva autonomous spaces!!!

October 14, 2007 at 3:58 AM  
ANDREAS KATSIKOUDIS said...

Κι από τη Δανία κι από την Ολλανδία έρχονται μηνύματα για λιγότερη ανοχή...

October 31, 2007 at 1:15 PM  
Autonome Bird said...

σιγουρα!

ένα μόνο θέλω να πω Οι αυτόνομοι χώροι θα νικήσουν

November 16, 2007 at 7:55 AM  
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates