Ξεκίνησαν τα πρεόρτια της ετήσιας Συνόδου, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Κιότο, που είχε βασικό θέμα - τι άλλο; - το Ιράν, ενώ έγιναν και οι πρώτες διαδηλώσεις. Ακολουθεί μια περιγραφή των δράσεων που ετοιμάζονται.

Η 34η συνάντηση των G8 θα λάβει χώρα στο Tογιάκο της Ιαπωνίας, από τις 7 μέχρι τις 9 Ιουλίου του 2008. Θα είναι μάλιστα η πρώτη τέτοια συνάντηση για τους Γκόρντον Μπράουν (ως πρυθυπουργός της Βρετανίας), του νεοεκλεγέντος Ντμίρι Μεντβέντεφ της Ρωσίας, του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιασούο Φουκούντα. Και βεβαίως, θα είναι η τελευταία τέτοια συνάντηση για τον Τζορτζ Μπους.

Η συνάντηση των G8 δεν είναι, φυσικά, μια απλή κουβεντούλα. Ορίζονται εκεί, σε αυτό το μη θεσμοθετημένο όργανο, που δεν αντλεί καμιά νομιμοποίηση από πουθενά, οι ατζέντες της πολιτικής των οχτώ «ισχυρότερων χωρών». Ενδεικτικά, στα προεόρτια της συνάντησης, που ξεκίνησαν σήμερα με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πολιτική «διαλόγου και πίεσης στο Ιράν για να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου». Σχετικό δημοσίευμα (στα αγγλικά) που ευτυχώς προσθέτει ότι οι έλεγχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν έχουν αποδείξει ότι όντως το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Πέρσι η Σύνοδος είχε γίνει στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας, και θα θυμάστε ίσως τις διαδηλώσεις στα χωράφια που κατάφεραν να την παρεμποδίσουν σοβαρά. Φέτος διοργανώνονται επίσης δράσεις ενάντια σε αυτή τη Σύνοδο (θυμηθείτε και το παλιό σύνθημα: «αφού οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου επιδεινώνουν τις ζωές μας, έχουμε δικαίωμα να την παρεμποδίσουμε»). Εννοείται ότι, ως συνήθως, και αυτή τη φορά οι οχτώ ισχυροί ηγέτες θα περιφρουρούνται από χιλιάδες αστυνομικούς, στρατιώτες, ελικόπτερα, σκυλιά και τα λοιπά και τα λοιπά.

Σήμερα έγιναν και οι πρώτες διαδηλώσεις, στο Κιότο.

Μια πρώτη γνωριμία για τις δράσεις που ετοιμάζονται, μπορείτε να έχετε με αυτό το βίντεο: http://rootless.org/noG8/pv2

Οι δράσεις ενάντια στη Σύνοδο χωρίζονται, όπως είναι αναμενόμενο, σε εκείνες από τις αριστερίστικες δυνάμεις (που αντιτίθενται στην ίδια την ύπαρξη της Συνόδου των G8) και εκείνες από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που επιδιώκουν να επηρεάσουν την ατζέντα, πιστεύοντας ότι μπορούν πράγματι (...) να τις επηρεάσουν. Φυσιολογικά, επικεντρώνομαι στην αριστερή δράση ενάντια στους G8.



Εχει ενδιαφέρον όμως και η πολιτική "πλατφόρμα" του πράγματος. Ιδού μια (πρόχειρη) μετάφραση του καλέσματος τους για δράσεις στο Τόκιο, το Σαββατοκύριακο που έρχεται (28-29/6):
Κλείστε τη Σύνοδο των G8 ◇◆◇

H σύνοδος των G8 θα γίνει στη Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Ααπό τις 7 ως τις 9 Ιούλη, αρχηγοί μόλις 8 κρατών θα συγκεντρωθούν στη λίμνη Τόγια. Εκεί θα πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του κόσμου, προστατευμένοι από την αστυνομία και το στρατό. Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση καλωσορίζει τη Σύνοδο, πολλοί άνθρωποι δυσανασχετούν με τις αποφάσεις της και σχεδιάζουν διάφορες δράσεις ενάντια στη Σύνοδο.

ΟΙ κύριες δυνάμεις των G8 αγνοούν το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλεια. Αντιθέτως, πιέζουν για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέτουν ως πρώτη προτεραιτότητα την οικονομική αποτελεσματικότητα. Αυτές οι χώρες προωθούν επίσης τη χρήση στρατιωτικής δύναμης σε όλο τον κόσμο, υπό τη μάσκα της αντιτρομοκρατικής καμπάνιας. Είμαστε αντίθετοι στη σύνοδο και οργανώνουμε δράσεις στο Τόκιο, ενάντια στη Σύνοδο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

Θέλουμε πολύ να έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε σε κοινές δράσεις με ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζητήματα της ακρίβειας, των διακρίσεων, του πολέμου, της βίας, της ανισότητας των φύλων, του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της διατροφικής ασφάλειας, της γεωργίας, των μειονοτήτων και της δημόσιας τάξης. Σκοπός μας να διασπείρουμε τις αντιρρήσεις μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πριν τη Σύνοδο των G8».

***


Η επίσημη ιστοσελίδα για τη Σύνοδο των G8 στο Τογιάκο (προσέχτε δε πόσο οι καλές αυτές χώρες νοιάζονται για το περιβάλλον: οι φωτογραφίες που υπάρχουν είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας! Κοιμηθείτε ήσυχοι, χωρίς καμιά έγνοια για τον πλανήτη μετά απ' αυτό...)

Το ιαπωνικό indymedia είναι επίσης καλή πηγή, έχει αρκετά πράγματα στα αγγλικά.

Το σάιτ της Αντισυνόδου που θα διοργανωθεί τις ίδιες μέρες: http://www.counterg8forum.org/
Αναρτήθηκε από Autonome Bird

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates