* χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με τις πολιτικές απόψεις της ομάδας κόκκινο νημα , νομίζω πως το συγκεκριμένο κείμενο αξίζει την ανάλογη προβολή για λόγους που ο καθένας μπορεί να καταλάβει*

Στο φ. 7 του Νοεμβρίου 2008 της εφημερίδας Βαβυλωνία –που εκδίδεται από την πολιτική οργάνωση Αντιεξουσιαστική Κίνηση (ΑΚ)– δημοσιεύθηκε ένα υβριστικό κείμενο εναντίον της πολιτικής-εκδοτικής ομάδας Κόκκινο Νήμα (ΚΝ) υπογεγραμμένο από κάποιον Νικολάκη Δρεπανιάρη. Αν και ο κ. Νικολάκης δε μας κάνει σαφή την ιδιότητα με την οποία μιλάει, η ταύτισή του με τους διοργανωτές της εκδήλωσης στις 23/10/2008 στο Νοσότρος στην οποία αναφέρεται μας κάνει να θεωρήσουμε ότι οι ύβρεις προέρχονται από τους διοργανωτές αυτούς («Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια», «Urbi et Orbi»).
Επειδή στο προαναφερόμενο σχόλιο εμφανιζόμαστε σκόπιμα ως μια απρόσκλητη ομάδα ηλίθιων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που εισέβαλλαν στο ειρηνικό και φιλελεύθερο Νοσότρος με σκοπό να «εκτρέψουν» μια όμορφη συζήτηση «αυτομόρφωσης», θα προσπαθήσουμε εμείς από τη σκοπιά μας να εξηγήσουμε πως βρεθήκαμε εκεί. Η συμμετοχή δυο μελών του Κόκκινου Νήματος σε Επιτροπή Αγώνα στη Βοιωτία ενάντια στη λεηλασία της φύσης λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης (που περιλαμβάνει και κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής) τον τελευταίο 1,5 χρόνο, μας είχε φέρει –εκ των πραγμάτων– σ’ επαφή με τωρινά μέλη της πολιτικής ομάδας «Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια», με ορισμένα μάλιστα πολύ πριν δημιουργηθεί καν η συγκεκριμένη αυτή ομάδα. Ο ένας από τους δύο επιστήμονες-καλεσμένους της εκδήλωσης, συνεργάτης των «Πολιτών της Αττικής για την ενέργεια» και επίσης παλιός μας γνώριμος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, κάλεσε μία από εμάς να μιλήσει σε «μια εκδήλωση για την ενέργεια». Της ζήτησε μάλιστα να είναι στο πάνελ των εισηγητών. Αυτή αρνήθηκε και του είπε ότι θα μπορούσε να κάνει μια παρέμβαση ως μέλος σχετικής επιτροπής αγώνα. Το απρόσμενο αποτέλεσμα ήταν ότι το ΚΝ αναγγέλθηκε, σε αφίσα που κυκλοφόρησε χωρίς την έγκρισή μας, να ...μιλάει στο Νοσότρος στις 23/10/2008 για δραστηριότητες που ποτέ δε διοργάνωσε και στις οποίες ποτέ δε συμμετείχε ως ομάδα! Επιπλέον, το ΚΝ δε θα επέλεγε ποτέ να χρησιμοποιηθούν τα μέλη του που κινητοποιούνται στη Βοιωτία ως κινηματικός μαϊντανός και το όνομά του ως κράχτης για αντιεξουσιαστικό κοινό σε μια πολιτική εκδήλωση που αφενός μεν ήθελε να παρουσιάσει το κοινωνικό ζήτημα ως επιστημονικό-τεχνικό ζήτημα και αφετέρου προωθεί την ιδεολογία της «κοινωνίας των πολιτών» και αντιπροτείνει στο κράτος εναλλακτικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς. (Αυτά φυσικά ήταν πράγματα που αρχίσαμε σιγά-σιγά να τα συνειδητοποιούμε τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εκδήλωσης, καθώς μπαίναμε στον κόπο να ψάξουμε καλύτερα τις απόψεις και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που επέμεναν σώνει και ντε να παρευρευθούμε στην εκδήλωση). Τελικά, αποφασίσαμε να πάμε στην εκδήλωση και να αντιπαρατεθούμε ανοιχτά και δημόσια με τους ανθρώπους που επί 3 εβδομάδες κόλλαγαν αφίσες με το όνομά μας.
Οι διοργανωτές, φυσικά, δεν ήταν διατεθειμένοι να μας δεχτούν εκεί με τις απόψεις μας. Γι’ αυτό και ο εκνευρισμός του κ. Νικολάκη Δρεπανιάρη για την «εκτροπή» της εκδήλωσης, που αποκαλύπτει τον αυταρχικό, συγκεντρωτικό τρόπο σκέψης του(ς). Η εκδήλωση είχε έναν προδιαγεγραμμένο στόχο: οι αδαείς «πολίτες» «αυτομορφώνονται» κάνοντας ερωτήσεις και παίρνοντας απαντήσεις από «παντογνώστες» επιστήμονες –αν τώρα δεν πολυκαταλαβαίνουν τι λένε, δεν πειράζει, αρκεί που «καταλαβαίνουν» οι επιστήμονες ο ένας τον άλλο– κάποια μέλη του ΚΝ προσθέτουν την κινηματική γαρνιτούρα και στο τέλος βγαίνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κινήματος και «μαζεύουν» την κουβέντα, εξηγώντας μας γιατί πρέπει να συνδιαλλαγούμε με το κράτος, τα πολιτικά κόμματα, τους επιχειρηματίες και τους τεχνοκράτες ώστε μέσω αυτής της συνδιαλλαγής να παρέμβει η «κοινωνία» στον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό. Έτσι γίνεται και πρόβα για το τριήμερο των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα, κύρια συνιστώσα των οποίων αποτελούν οι Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια. Όσοι συμμετέχουν οφείλουν να υπακούσουν και να υπηρετήσουν αυτόν το στόχο, αφήνοντας κατά μέρος τις απόψεις τους! Τότε μόνο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάκη Δρεπανιάρη, δε θα δείχναμε «έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χώρο», «ένα χυδαία ετεροχρονισμένο μπολσεβικισμό», «σεχταρισμό» και «περιχαράκωση». Αν παίζαμε κι εμείς το δικό μας κινηματικό ρολάκι και δεν εκφράζαμε τις απόψεις μας επί του «δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας, τον αποκεντρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες, τις ΑΠΕ, τη δημιουργία μιας νέας οικο-κοινωνικής συνείδησης μέσα από μια διαδικασία κοινωνικής αυτομόρφωσης», όπως συνοψίζει τις δικές τους πολιτικές απόψεις ο κ. Νικολάκης Δρεπανιάρης, θα γινόμασταν αποδεκτοί. Ιδού το ψευδεπίγραφο της «δημόσιας διαβούλευσης» που επαγγέλλονται: δεν αντέχουν τη δημόσια αντιπαράθεση ούτε μ’ αυτούς που καλούν –ακριβώς βέβαια γιατί δεν είχαν καμιά επιθυμία για κανένα διάλογο παρά μόνο για μια προκάτ εκδήλωση.
Κάπως έτσι «εκτρέψαμε» την εκδήλωση εμμένοντας στις «κόκκινες» απόψεις μας, αλλά να δούμε λίγο και τι ακριβώς από το «βάρβαρο» περιεχόμενό τους εκνεύρισε τον κ. Νικολάκη Δρεπανιάρη και τους άλλους διοργανωτές.
Είναι γεγονός ότι είχαμε υποτιμήσει το μέγεθος του μένους ενάντια στον αντικαπιταλιστικό λόγο που κατακτά όλο και περισσότερους πρώην επαναστατικούς χώρους, αλλά έμελλε να το βιώσουμε τόσο έντονα σε έναν που έχει ακόμα ως σήμα κατατεθέν του μια μαυροκόκκινη σημαία! Οι αναφορές μας στην κοινωνική σχέση κεφάλαιο, στις τάξεις, στη μαρξική ανάλυση των μηχανών ξεσήκωσαν θύελλα φωνασκιών από την πλευρά των διοργανωτών: «Θέλετε να μας στείλετε στα Γκούλαγκ!», «Θέλετε στρατόπεδα συγκέντρωσης!», «Ο λόγος περί καπιταλισμού είναι κοινοτοπία σήμερα γιατί έχουμε περάσει στην εποχή του Διαφωτισμού», «Απαιτείται η δημιουργία ενός νέου ανθρωπολογικού τύπου», «Είναι ηττοπάθεια να μη συνδιαλεγόμαστε με τους επιχειρηματίες» και άλλα τραγικά. Η οργή τους ενάντια σε όσα αντικαπιταλιστικά άκουγαν και η αδυναμία τους ν’ απαντήσουν τους έκανε στο τέλος να διακόψουν έναν από μας κραυγάζοντας και να κινηθούν μάλιστα και απειλητικά εναντίον ενός άλλου με εκφράσεις του στυλ «Θα σε γ..., ρε π....!» Να πώς ο Δρεπανιάρης και οι συν αυτώ αποδεικνύουν πόσο σφυροδρεπανιάρηδες οι ίδιοι μπορούν να γίνουν, αν διαφωνείς μαζί τους! Και έτσι, όλη η μεταμοντέρνα τους δήθεν μεγαθυμία και ο «αντισεχταρισμός» αποκαλύπτονται ως αυτό που πραγματικά είναι: προσπάθεια επιβολής της μίας αλήθειας υπό το μανδύα του συνοδοιπόρου της «κοινωνίας».
Ο καθένας, το κάθε πολιτικό μόρφωμα (είτε λέγεται Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια, είτε λέγεται Urbi et Orbi, είτε λέγεται ΑΚ –και για να πούμε την αλήθεια δεν καταλάβαμε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα τρία) έχει δικαίωμα να προωθεί τη δική του πολιτική ιδεολογία σχετικά με τη χρήση της ενέργειας, την αποκέντρωση, τον υποτιθέμενο «διάλογο για το ενεργειακό», έχει δικαίωμα να προωθεί τις δικές του αυταπάτες, αλλά και τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες για έναν «εναλλακτικό ενεργειακό σχεδιασμό» της χώρας –ακόμα-ακόμα και να αρνηθεί να ακούσει τις διαφωνίες ή τις κριτικές. Ωστόσο, δεν έχει ένα δικαίωμα: να μιλάει εξ ονόματος της «κοινωνίας» γενικά και των κινήσεων ειδικά (των Επιτροπών Αγώνα, θα λέγαμε εμείς), γιατί δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να το κάνει από καμιά τέτοια. Ό,τι κριτική κι αν κάνουμε κάποιοι από εμάς από τα μέσα στις τοπικές Επιτροπές Αγώνα –και μιλάμε εδώ για τις πραγματικές Επιτροπές Αγώνα που έχουμε γνωρίσει κι όχι για τα πολιτικά μορφώματα ομοϊδεατών- σίγουρα αναγνωρίζουμε σ’ αυτές την πολυμορφία, τις εσωτερικές και τις μεταξύ τους συγκρούσεις, την ανομοιογένεια που (ευτυχώς!) κάνει ακόμα απαγορευτική κάθε απόπειρα τσουβαλιάσματός τους μέσα σε συμπαγή πολιτικά προγράμματα (αντι)σχεδιασμού.
Παρακάτω παρατίθενται οι ομιλίες τριών από μας στην εν λόγω εκδήλωση: όχι μόνο για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του συγκρίνοντάς τες με τις ύβρεις που δημοσιεύθηκαν εναντίον μας, αλλά και ως συμβολή στη δημιουργία ενός αντικαπιταλιστικού ρεύματος ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της ζωής χωρίς αυταπάτες σχετικά με τη δυνατότητα καθαρισμού της κοινωνίας της μόλυνσης.


Κόκκινο Νήμα
Νοέμβριος 2008
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates