Βρετανία: Άρχισε η Κατασκήνωση για την Κλιματική Δράση


Η Κατασκήνωση για την Κλιματική Δράση άνοιξε τις πόρτες της στο χώρο που κατελήφθη αιφνιδιαστικά πριν δυο νύχτες, δίπλα στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 100 συζητήσεις και workshops για την κλιματική αλλαγή και θα κορυφωθεί με μια δράση πολιτικής ανυπακοής την Κυριακή 19 Αυγούστου που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Το μόνο για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι διαδηλωτές είναι ότι ΔΕΝ σκοπεύουν να παρεμποδίσουν την προσγείωση ή απογείωση αεροσκαφών. Στην αυτο-οργανωμένη κατασκήνωση, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ήπια διαβίωση με ελάχιστη περιβαλλοντική επίπτωση, αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 2,000 άτομα.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ...ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ

Αστυνομικές δυνάμεις που έχουν σταθμεύσει στις εισόδους της κατασκήνωσης, παρενοχλούν και προκαλούν ποικιλοτρόπως αλλά ανεπιτυχώς. Κινηματογραφούν συστηματικά, κάνουν σωματικές έρευνες και αντιγράφουν τις μνήμες των κινητών τηλεφώνων των ακτιβιστών που εισέρχονται. Χτες περίπου 30 αστυνομικοί έκαναν αιφνιδιαστική έφοδο στην κατασκήνωση. Αμέσως περικυκλώθηκαν από ένα πλήθος κόσμου που, με τα χέρια ψηλά, φώναζε «Έξω η αστυνομία!» ώσπου αποχώρησαν.

Η αστυνομία έχει εγκαταστήσει ένα τεράστιο τηλε-μικρόφωνο στην είσοδο της κατασκήνωσης και προβολείς που τη φωτίζουν στη διάρκεια της νύχτας. Οι ακτιβιστές, από την άλλη, χρησιμοποιούν κι αυτοί την τεχνολογία προς όφελός τους: ένα πειραματικό σύστημα που λειτουργεί για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κινητοποίηση, τους επιτρέπει να δέχονται νέα από το βρετανικό Indymedia κατευθείαν στα κινητά τους.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ;

Την κατασκήνωση καλύπτει μεγάλος αριθμός ΜΜΕ με ανταποκριτές επιτόπου. Σε συνέντευξη Τύπου έγιναν πολλές ερωτήσεις αναφορικά με ένα e-mail που έστειλαν οι διοργανωτές, με το οποίο ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους κοστούμια καθώς και στολές αεροσυνοδών και υπαλλήλων του αεροδρομίου. Εικάζεται ότι στη δράση της Κυριακής, ακτιβιστές θα προσπαθήσουν να παρεισφρύσουν μεταμφιεσμένοι σε εταιρείες και χώρους του αεροδρομίου.

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη για την επιρροή της κοινής γνώμης, ειδικά σε μια κοινωνία τόσο «μιντιακή» όπως η βρετανική. Θυμηθείτε τον επικοινωνιακό χειρισμό της κυβέρνησης Μπλερ το 2005 στη σύνοδο των G8 στη Σκοτία: Η ίδια η κυβέρνηση διοργάνωσε «κίνημα διαμαρτυρίας» με χλιαρά αιτήματα με τη βοήθεια των Μπόνο και Γκέλντοφ, με σκοπό να καπελώσει την αντι-παγκοσμιοποιητική τάση στη Βρετανία και να παρουσιάσει τους ακτιβιστές ως ταραξίες.

Απώτερος σκοπός της κατασκήνωσης είναι να ενημερώσει την κοινή γνώμη, όχι τόσο για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής (αυτό θεωρείται δεδομένο), όσο για την προσπάθεια εταιρειών και κυβερνήσεων να προωθήσουν «λύσεις» στα πλαίσια της αγοράς – χρηματιστήρια υδρογονανθράκων, θαυματουργές τεχνολογίες «που βρίσκονται υπό ανάπτυξη», πετρελαϊκοί κολοσσοί που ξαφνικά υιοθετούν οικολογικό προφίλ κλπ. – ώστε να αποσιωπήσουν τις φωνές που ζητούν ριζικές αλλαγές σε πνεύμα παγκόσμιας δικαιοσύνης.

Το επικοινωνιακό υλικό της Κατασκήνωσης είναι απλό, τεκμηριωμένο, ευρείας απήχησης, ενώ έχουν συμβάλλει σε αυτό διάσημοι περιβαλλοντολόγοι όπως ο George Monbiot. Ωστόσο σε ΜΜΕ σαν το BBC, την Daily Mail και τη Sun του Ρούπερτ Μέρντοχ, η συντριπτική πλειονότητα των σχολίων «από το κοινό και τους αναγνώστες» είναι εμπαθή και ξεκάθαρα αρνητικά προς την κατασκήνωση και όσους συμμετέχουν. Ακτιβιστής στο βρετανικό Ίντυ καταγγέλλει ότι έστειλε στη Daily Mail πάμπολλα «απλώς θετικά» ή «πολύ θετικά» μηνύματα με διαφορετικό όνομα, ΙΡ και ύφος και ΚΑΝΕΝΑ δε δημοσιεύτηκε. Υποθέτει κανείς ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων και το spin machine δουλεύουν υπερωρίες.

Λεπτό προς λεπτό, ζωντανή ενημέρωση για τα γεγονότα στην κατασκήνωση από το ticker του βρετανικού Indymedia.

C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Photocamp\378237.jpg
C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Photocamp\378206.jpg
C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Photocamp\378236.jpg
C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Photocamp\378239.jpg
C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Photocamp\378234.jpg
C:\Documents and Settings\All Users\Documents\Photocamp\378240.jpg
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates