Βρετανία: Αιφνιδιαστική κατάληψη χώρου δίπλα στο αεροδρόμιο Heathrow από ακτιβιστές για το κλίμα



Οι ακτιβιστές έφθασαν στην τοποθεσία με βανάκια γύρω στις 11μμ, από 6 διαφορετικά σημεία του Λονδίνου. Αμέσως έστησαν δύο τεράστιους τρίποδες και κρέμασαν ένα πανό που έγραφε «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ». Ύστερα άρχισαν να στήνουν σκηνές και να οριοθετούν το χώρο που αναμένεται να φιλοξενήσει χιλιάδες άτομα κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 100 συζητήσεις και workshops για την κλιματική αλλαγή και κορυφώνεται με μια μαζική δράση πολιτικής ανυπακοής ενάντια στο αεροδρόμιο που ευθύνεται για τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τη Βρετανία.

Τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις: 7 βανάκια περικύκλωσαν την κατασκήνωση κι ένα τσούρμο αστυνομικοί όρμησαν μέσα και ζήτησαν να μιλήσουν στους επικεφαλής. Αμέσως όλοι οι ακτιβιστές συνέρευσαν στο σημείο, με αποτέλεσμα οι μπάτσοι να φύγουν βιαστικά. Επέστρεψαν μετά από λίγο με κάμερες κι άρχισαν να κινηματογραφούν από απόσταση.

Μερικές ώρες αργότερα, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν φτάσει στην τοποθεσία και βοηθούσαν στη δημιουργία του «οικολογικού χωριού»: κοινές κουζίνες, στήσιμο σκηνών για συνελεύσεις, τροφοδοσία, περιφρούρηση κλπ. Εντωμεταξύ, η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίσει την προσέλευση περισσότερων ακτιβιστών, οι οποίοι έφθαναν στην τοποθεσία συνεχώς. Έγιναν 2 συλλήψεις και αντιγράφονταν οι μνήμες κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια ερευνών.

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, στις 1:30μμ, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την κατάληψη της τοποθεσίας και κάλεσαν όσους πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις κι οι εταιρείες δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής να συμμετάσχουν στην κατασκήνωση, «για να εμποδίσουμε την κατασκευή τρίτου αεροδιαδρόμου και να επεξεργαστούμε δίκαιες και βιώσιμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή.»

Κατά τις 5μμ την ίδια μέρα, η αστυνομία διέκοψε πλήρως την πρόσβαση στην κατασκήνωση και δεν επιτρέπει ούτε σε οχήματα που μεταφέρουν νερό και χημικές τουαλέτες να πλησιάσουν. Στις 10 το βράδυ, η κατάληψη ήταν πρώτο θέμα στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC.

Η κατασκήνωση απέχει μόλις 800 μέτρα από τα κεντρικά γραφεία της Βρετανικής Αρχής Αεροδρομίων (British Airport Authority), του φορέα που σχεδιάζει την επέκταση του αεροδρομίου και που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις με νομικά μέσα.

Όπως γίνεται πλέον σε κάθε αυτο-οργανωμένη κινητοποίηση άμεσης δράσης, οι επίσημοι ξαφνικά θυμούνται τον μπαμπούλα της «παγκόσμιας τρομοκρατίας». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΑ Mark Bullock(!), σε δηλώσεις του στο BBC είπε: «Εν μέσω της υφιστάμενης τρομοκρατικής απειλής, η ασφάλεια του Heathrow είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Η οποιαδήποτε πράξη των διαδηλωτών που θα μπορούσε να αποσπάσει την αστυνομία ή εμάς από αυτό το στόχο είναι ανεύθυνη και παράνομη.»

...Never mind the Bullocks!

Πηγή: UK Indymedia, BBC

Το αρχικό κάλεσμα για την κινητοποίηση από το www.climatecamp.org.uk.


Άρθρο για την πολιτική της κλιματικής αλλαγής από τον Paul Sumburn, μέλος του συγγραφικού μπλοκ της Κατασκήνωσης για την Κλιματική Δράση.


Camping ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. 24-26 Αυγούστου
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates