Monday, July 30, 2007 στις 2:03 AM |  




Κάλεσμα για No Border Camp στην Ουκρανία το 2007



Tο camp θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 20 Αυγούστου 2007 στην κύρια περιοχή της transit(=που κάνει απλή διέλευση) μετανάστευσης, και της μετανάστευσης για εργασία, στην Ουκρανία, την Transcarpathia. Η ανατολική επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει οδηγήσει στην κίνηση των τειχών «της Ευρώπης φρουρίου» προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Η ουκρανική περιοχή Transcarpatia, της οποίας οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Uzhgorod και το Mukachevo, έχει γίνει μια νέα διαχωριστική γραμμή, με αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και σημαντική συγκέντρωση στρατόπεδων κράτησης για τους πρόσφυγες από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου (Global South) και την πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τον ολοκληρωτισμό ή τη δυστυχία προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δύσκολο να βρεθούν οποιεσδήποτε «ανοικτές» πληροφορίες για τις συνθήκες στην πλειοψηφία αυτών των στρατόπεδων.

Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ουκρανία είναι πολύ ασταθείς: το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση καταστέλλεται, είναι δύσκολο να βρεις δουλειά ή ιατρική φροντίδα, και δεν παρέχεται καθόλου κοινωνική ασφάλιση. Όταν κάποιος παίρνει το καθεστώς του πρόσφυγα, η μόνη υποστήριξη που παίρνει από το κράτος είναι μια εφάπαξ καταβολή 3 ψωροευρώ. Τα τελευταία χρόνια η Ουκρανία έχει εκδώσει ακόμη και αιτούντες άσυλο σε μέρη όπως το Ουζμπεκιστάν, όπου φυλακίστηκαν για χρόνια στα gulags του πασίγνωστου αυταρχικού καθεστώτος.

Η αύξηση των ελέγχων συνόρων έχει έναν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των ντόπιων στην οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή της Transcarpathia. Η περιοχή είναι τοποθετημένη στη διατομή των συνόρων πέντε χωρών: Ουκρανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, και Ρουμανία. Τέσσερις από τους είναι τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Ουκρανία δεν θα είναι μέλος της στο κοντινό μέλλον. Έτσι «η Ευρώπη φρούριο» ενισχύει τα ανατολικά σύνορά της στα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, μέχρι ο μισός από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό Transcarpathia δουλεύει στο εξωτερικό. Η Ουκρανία ακύρωσε το καθεστώς θεωρήσεων (visa) για τους υπηκόους της ΕΕ, αλλά η ΕΕ δεν έχει καταστήσει την πρόσβαση Ουκρανών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας (ή ακόμα και στο έδαφος των ευρωπαϊκών χωρών) καθόλου ευκολότερη, αν και θα ήταν δύσκολο να φανταστεί παραδείγματος χάριν τη γεωργία στην ΕΕ σήμερα χωρίς ουκρανούς εργαζομένους.

Συγχρόνως, η Transcarpathia ήταν για πολύ καιρό μια πολύ ειδική περιοχή, με το μοναδικό της μίγμα τοπικών πολιτισμών και παραδόσεων, και τώρα εξελίχθηκε σε μια από τις κύριες διαδρομές για τη διεθνή μετανάστευση. Ακολούθως, οι τοπικές φρουρές συνόρων, οι υπηρεσίες ασφάλειας και τα μίντια, χρησιμοποιώντας ξενόφοβη γλώσσα, βοηθούν να διαδωθούν οι προκαταλήψεις προς τους μετανάστες μεταξύ του τοπικού πληθυσμού, το οποίος οδήγησε σε αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Απαιτούμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης για όλους, άσυλο για όλους τους κυνηγημένους ανθρώπους και το δικαίωμα των ανθρώπων να μεταναστεύσουν από τις οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές για να εργαστούν σε άλλες χώρες, εάν μπορεί να καταστήσει τις ζωές τους καλύτερες. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των καθεστώτων θεωρήσεων. Θέλουμε να διαλύσουμε το τωρινό καθεστώς συνόρων της «Ευρώπης - φρούριο», το οποίο έχει οδηγήσει στις κρατικά εγκεκριμένες δολοφονίες χιλιάδων άνθρωποι στα σύνορά του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Να σταματήσουμε την πολιτική του «παγκόσμιου απαρτχάιντ»!

Συνεχίζουμε την παράδοση των No Border camps στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης Φρουρίου, τα οποία οργανώθηκαν το 1998-2000 στα σύνορα της Γερμανίας και της Πολωνίας, το 2000-2003 στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, το 2001 στη Σλοβενία, το 2003 στη Ρουμανία, το 2003 και το 2005 στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και στη Φινλανδία το 2004. Τα No Border camps έχουν οργανωθεί επίσης στα νότια σύνορα της Ευρώπης (στη Σικελία 2000 και Tarifa της Ισπανίας 2001), μέσα στην Ευρώπη σε αεροδρόμια και στα βασικά κέντρα του ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης και λήψης αποφάσεων (όπως στο Στρασβούργο το 2002), στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Αυτό το χρόνο το διεθνές κίνημά μας κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, δεδομένου ότι το στρατόπεδο στην Ουκρανία θα είναι το πρώτο που οργανώνεται στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μερικοί από τους στόχους αυτού του No Border camp είναι: 1) να δημιουργήσει το έδαφος για την επικοινωνία μεταξύ των ακτιβιστών από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και από οπουδήποτε αλλού: τόπος συνάντησης, δημιουργία επαφών, ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας (εργαστήρια, συζητήσεις, πρακτική εκπαίδευση, συναυλίες και άλλα). 2) να προσελκύσει την προσοχή των ανθρώπων στην Ουκρανία (αλλά και στη Ρωσία και στον κόσμο) στη ρατσιστική πολιτική για τη μετανάστευση και να εξετάσει τα θέματα των σύγχρονων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας. 3) να δημιουργήσει επαφή με τον τοπικό πληθυσμό στην περιοχή Transcarpathia: αντιρατσιστική εκπαίδευση, ανοικτές δημόσιες εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις, συναυλίες και συζητήσεις, με στόχο να βελτιωθεί η στάση των ντόπιων απέναντι στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. 4) στην ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ μας: πώς οι αρχές στις διαφορετικές χώρες ποινικοποιούν τη μετανάστευση, τι γίνεται με τις φυλακές εκτόπισης, και για να μοιραστούμε την εμπειρία της αντίστασης από διαφορετικές χώρες. Ένα από τα πρακτικά αποτελέσματα του No Border camp πρόκειται να είναι η δημοσίευση ενός φυλλάδιου με πληροφορίες από διαφορετικές χώρες για όλα αυτά τα ζητήματα για να ενισχύσει τον αγώνα μας (το κάλεσμα με τις κατά προσέγγιση ερωτήσεις έρχεται!). 5) να βρούμε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικές αντιεξουσιαστικές κολεκτίβες και κινήματα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες «πρώην σοβιετικές» χώρες που ασχολούνται με τα μεταναναστευτικά. Να κινητοποιήσουμε τον κόσμο στην πάλη ενάντια στον ρατσισμό, την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και το σύστημα των στρατοπέδων.

Θα συζητήσουμε τους πιθανούς τρόπους και ίσως θα κάνουμε κάποιες δράσεις (αλλά όχι στην ίδια την περιοχή του camp, αφού, όπως συμβουλεύει ο καθένας που εχει σχέση με την περιοχή, οποιεσδήποτε συγκρουσιακές δράσεις από ακτιβιστές από «έξω» σε ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα θα έκαναν την κατάσταση χειρότερη, όχι καλύτερη). Έτσι δεν θα είναι ένα camp δράσης αλλά ένα canp για επικοινωνία, δικτύωση, προγραμματισμό και λαϊκή εκπαίδευση.

Ένα άλλο event που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο camp είναι μια διεθνής συνάντηση του Food Not Bombs. Υπάρχει μια έκρηξη των δραστηριοτήτων του Food Not Bombs στην Ανατολική Ευρώπη. Στη Ρωσία μόνο υπάρχουν περίπου 50 ομάδες που κάνουν τακτικά δράσεις.

Αρχίσαμε ήδη να διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα των εργαστηρίων, των συζητήσεων, της πρακτικής εκπαίδευσης κ.λπ. Αλλά προτιμάμε το πρόγραμμα του camp για να διαμορφωθεί από τους ανθρώπους που θα έρθουν εκεί. Έτσι εάν έχετε κάτι για να μοιραστείτε ή να συμβάλετε - παρακαλώ ενημερώστε μας τώρα! Μπορεί να είναι οποιοδήποτε θέμα που ενδιαφέρεστε, όχι μόνο το κύριο θέμα του camp.

Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι η Ουκρανία έχει ακυρώσει το καθεστώς θεωρήσεων για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και μερικών άλλων χωρών, έτσι εάν έχετε ένα διαβατήριο κάποιας δυτικής χώρας πιθανώς δεν χρειάζεστε οποιαδήποτε θεώρηση για να έρθετε.

Περισσότερες πληροφορίες και επαφή: noborder2007@riseup.net


Το κάλεσμα στα αγγλικά εδώ


http://noborder.org/


Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates