Παλιό αλλά καλό. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων και βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, η Genesis Pharma, διοργάνωσε στα τέλη του περασμένου Ιούνη μια γιορτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με κύριο θέμα την βιοτεχνολογία ώστε να αναδείξει με…εικαστικό τρόπο τα χαρακτηριστικά της Εταιρείας “..που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιοτεχνολογίας και της κοινωνικής προσφοράς..”

Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών επιχειρηματικής δράσης της, δόθηκε στην διαφημιστική εταιρεία Le Spot productions (γνωστή από διαφημιστικές δουλείες στη τηλεόραση) η ανάθεση μιας γιορτής που αναδεικνύει, όπως το παρουσίασαν σε καταχωρήσεις στον τύπο, το τι πρεσβεύει η εταιρεία: ”...DNA, γέννηση, άνθρωπος, αλληλεγγύη, ελπίδα και ζωή...” Το πρόγραμμα περιείχε live performance από τη βιρτουόζο του βιολιού Linzi Stoppard και η προβολή ενός ειδικά σκηνοθετημένου video μιας tailor made χορευτικής δράσης από την ομάδα «Λύδια Λίθος», που προέβαλαν τη βιολογική και τεχνολογική εξέλιξη του ανθρώπου. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως αχνοφαίνεται κι από τη φωτογραφία υπήρχανε τραπέζια τοποθετημένα σε μορφή νυχτερινού κέντρου διασκέδασης όπου προφανώς φίλοι, πελάτες και στελέχη της εταιρείας και της βιοτεχνολογίας παρακολούθησαν το εντυπωσιακό πρόγραμμα και τα πολλά highlights εκείνης της βραδιάς…

Πέρα από οποιεσδήποτε σκέψεις για το κόστος μιας τέτοιας βραδιάς-όπου μισθώνεται μεγάλη διαφημιστική να κλείσει το Μέγαρο με βιρτουόζους βιολιστές, video art και χορευτικές ομάδες, μόνο και μόνο για να γιορτάσει τα 10 χρόνια στην αγορά και με αμφίβολο τρόπο να συνδέσει το τεχνοκρατικό και εμπορικό κόσμο της βιοτεχνολογίας με ελπίδα, ζωή, αλληλεγγύη και ότι άλλο εύπεπτο, κρύβονται κάποια βαθύτερα νοήματα.

Η Genesis Pharma είναι από τους κατεξοχήν θιασώτες της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα μη χάνοντας την ευκαιρία να προπαγανδίζουν υπέρ της. Υπήρξε κύριος σπόνσορας στα γνωστά συνέδρια των αντιπροσώπων του βιοτεχνολογικού λόμπι ΕuropaBio Hellas με ατζέντα που περιελάμβανε, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, την πατεντοποίηση εμβίου υλικού, τις μονοπωλιακές γονιδιακές θεραπείες και φτάνει μέχρι και την κλωνοποίηση κι άλλες νέες εξευγενισμένες μορφές ευγονικής.

Η βιοτεχνολογία θεωρείται πια η νέα βιομηχανική επανάσταση. Τα λεφτά είναι πολλά, το ίδιο και οι δυνατότητες χειραγώγησης. Έτσι οι πάμπολλες αντιρρήσεις και κακές εντυπώσεις που καταδείχνουν τις αρνητικές προεκτάσεις πρέπει να ..διασκεδάζονται με εμπορικά ελπιδοφόρα μηνύματα ανάτασης. Και γι’ αυτό φαίνεται ότι εταιρείες όπως η Genesis Pharma είναι έτοιμες να ξοδέψουν αρκετά, με τον ίδιο τρόπο που ξοδεύτηκαν και για αντίστοιχες “επαναστάσεις” όπως τη Πυρηνική και τη Πράσινη και να θάβονται οι κριτικές κάτω από τόνους ακριβοθώρητων μηνυμάτων. Όπως και να έχει πάντως, η αλήθεια είναι πως τέτοιος μεταμοντέρνος τρόπος εξεζητημένης βιοτεχνολογικής κουλτούρας δεν ήταν αναμενόμενος..


Για το λόμπι της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα:
- http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=2384

Για το συνέδριο του βιοτεχνολογικού λόμπι ΕuropaBio Hellas:
- http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=587202
- http://order81.blogspot.com/2006/12/blog-post_649.html
- http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=15.10.2006,id=37873172

Παρουσίαση στο τύπο για την εκδήλωση της Genesis Pharma:
εδώ
εδώ
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates