Friday, February 15, 2008 στις 6:44 AM |  
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


' ένα κάλεσμα σε αυτόνομους χώρους και καταλήψεις εν όψη των δράσεων τον Απρίλη του 2008 και της πανευρωπαϊκής συνόδου του PGA 20/27 Αυγούστου 2008


Εδώ και πάνω από μία δεκαετία η επίθεση της Ευρώπης Φρούριο ενάντια στις καταλήψεις και τους αυτόνομους χώρους έχει ενταθεί. Η κυριαρχία έχει θέσει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης και καταστολής των αυτόνομων χώρων και των καταλήψεων. Τα κράτη ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν τα όρια ανοχής τους απέναντι στους κοινωνικούς χώρους , σε ζώνες ελευθερίας και ειδικότερα σε αυτό που συνήθως στην Ευρώπη ονομάζουμε υποδομή του αυτόνομου και αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Η υπόθεση καταστολής και εκκένωσης των καταλήψεων δεν είναι μια νέα υπόθεση , ούτε απασχόλησε λίγες φορές τα αφεντικά! Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έγινε θέμα προς συζήτηση πάρα πολλές φορές. Η πάταξη των καταλήψεων μπήκε επίσημα στην agenda της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ας δούμε μερικά από τα σημεία της επίσης προπαγάνδας ενάντια στους αυτόνομους χώρους!

α) στους αυτόνομους χώρους μένουν τρομοκράτες όπου η δράση τους είναι ανεξέλεγκτη!

β) οι καταλήψεις είναι στέγη για κάθε λογής εγκληματικών πράξεων!

γ) πρέπει να προστατευτεί η ατομική ιδιοκτησία και οι ιδιοκτήτες

δ) αξιοποίηση των κτηρίων ως πολιτιστικά κέντρα νεολαίας (σε πολλές από τις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης είναι το κράτος)

Η ανάλυση των παραπάνω επιχειρημάτων της κυριαρχίας δεν είναι κάτι άλλο από άσκοπη. Δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση για να καταλάβει κάποιος ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες και τι βαπτίζουν εγκληματικές πράξεις τα αφεντικά. Όσο αναφορά όμως την ιδιοκτησία και το τελευταίο σημείο που επικαλούνται ως επιχείρημα αξίζει να σταθούμε παραπάνω!

Θα μπορούσαμε απλά να πούμε πως η ιδιοκτησία είναι κλοπή , όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αξίζει κάποιος να είναι ενήμερος για τα εξής!


α)Το 70% των κτηρίων που στεγάζουν καταλήψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ιδιοκτήτης είναι το κράτος , ή οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες (κυρίως στην περίπτωση του Βερολίνου τα περισσότερα σπίτια που έχουν εκκενωθεί ιδιοκτήτης είναι κάποιος μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος). Ας δούμε λοιπόν κάποια τρανταχτά επιχειρήματα πού μας αποδεικνύουν κάποιες αλήθειες που μας κρύβουν συστηματικά!


Στην μικρή πόλη Dijon στην Γαλλία υπάρχει ένας αυτόνομος χώρος που ονομάζεται Tanneries με πάνω από δέκα χρόνια ζωής! Η κατάληψη βρίσκετε σε εγκαταστάσεις παλιού εργοστασίου επεξεργασίας δέρματος!! ένα πραγματικό πρώην κολαστήριο / δολοφονίας ζώων! Ιδιοκτήτης πλέον του κτηρίου είναι το τοπικό συμβούλιο της πόλης (όπου στην ηγεσία του είναι το σοσιαλιστικό κόμμα). Το περασμένο καλοκαίρι το τοπικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εκκενώσει την κατάληψη και στην θέση της να κατασκευάσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο των γαλλικών ΜΑΤ.(τι ωραίο κέντρο νεολαίας ε? )

Στην περίπτωση της κατάληψης Λα τουρ στην Γενεύη τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ξεδιάντροπα. Η αστυνομία εκκένωσε παράνομα την κατάληψη και όσοι έμειναν εκεί πέρασαν αρκετές μέρες στα κρατητήρια της πόλης δίχως κάποια επίσημη δικαιολογία! Το κτήριο ακόμα και τώρα είναι αχρησιμοποίητο!

Σίγουρα όλοι θυμόσαστε την κατάσταση της κατάληψης ungdomshuset στην Δανία , όπου η καταστολή της κατάληψης είχε την σφραγίδα μιας χριστιανικής σέκτας και ενός παρανοϊκού μεγιστάνα ηγέτη της. Το κτήριο αμέσως μετά την ''έξωση'' κατεδαφίστηκε!

Στην Θεσσαλονίκη , η κατάληψη φάμπρικα υφανέτ είναι και αυτή στο στόχαστρο , με την ίδια επίσημη δικαιολογία , δηλαδή ότι σχεδιάζουν την αξιοποίηση του κτηρίου ως μουσείο! mε την υπογραφή του ροζ Ζαχόπουλου. Φυσικά και το ελληνικό κράτος το θυμήθηκε ότι θέλει νέο μουσείο μετά από την κατάληψη των φίλων της ομάδας φάμπρικα υφανέτ.

Στην Αθήνα όλοι θυμόμαστε την κατεδάφιση της Σάντα Μπάρμπαρα και την βίαιη εκκένωση του Κεραμικού , όπου στην περίπτωση του δεύτερου , το κτήριο επίσης παραμένει αχρησιμοποίητο

Στο Βερολίνο δεν είναι λιγότερα τα παραδείγματα. Σε μία πόλη με εκατοντάδες αυτόνομους χώρους και τα λεγόμενα house project! Το κράτος έθεσε σε λειτουργία μία από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για την κατάληψη κτηρίων , όταν την ίδια ώρα έθεσε κάποια από τα σπίτια στην νομιμότητα! Μια νομιμότητα όμως που στόχο έχει τον αργό θάνατο των αυτόνομων χώρων καθώς και του αυτόνομου κινήματος συνολικά.

Στην Ολλανδία ενώ ο νόμος των καταλήψεων αλλάζει (αν και μέχρι στιγμής οι καταλήψεις καλά κρατούν) , το κράτος χρηματοδοτεί επίσημα την οργάνωση των ιδιοκτητών ενάντια στις καταλήψεις!

Τέλος στην Ισπανία η καταστολή έχει ενταθεί και από κρατικούς και από παρακρατικούς φορείς (βλ φασίστες)

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα , σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες τα τελευταία χρόνια!Αξίζει όμως να γράψουμε πέρα από αυτό , δηλαδή τι πραγματικά φοβούνται και γιατί το μένος τους ενάντια στις καταλήψεις είναι στην πρώτη γραμμή. Από το κράτος μέχρι την ορθόδοξη- ανορθόδοξη αριστερά. (με την δεύτερη να διεξάγει έναν ιδεολογικό πόλεμο ενάντια στις καταλήψεις , λέγοντας ότι οι καταληψίες είναι άτομα του περιθωρίου , ότι δεν έχουν καμία παρέμβαση και επιρροή στο μαζικό κίνημα , ότι είμαστε ένα μάτσο μικροαστοί που θέλουμε να κάνουμε το κομμάτι μας κλπ.)

Όσο αναφορά το κράτος σίγουρα φαντάζεστε τι θέλουμε να θέσουμε στις παρακάτω γραμμές. Ας δούμε όμως πρώτα τα επιχειρήματα της αριστεράς!(και δυστυχώς όχι μόνο της αριστεράς πολλές φορές)

Η κριτική αυτών των ρευμάτων της αριστεράς στην ουσία πηγάζει από την ίδια της την αδυναμία , αλλά και την αστική της νομιμότητα! Πέρα όμως από αυτό αξίζει να δούμε ένα ,ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν!


α)Ταινία πρώτη: Οι καταληψίες είναι άτομα του περιθωρίου!

Για την αριστερά ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό είναι διακυρηκτικός και όποιος μιλάει ή προσπαθεί να θέσει τον εαυτό του σε ζώνες αυτονομίας (με τα όποια λάθη και προβλήματα) είναι καταδικασμένος να ζει στο περιθώριο. Αυτή η ανάλυση πηγάζει στην ουσία από την θεωρία των σταδίων που βάζει η αριστερά- (αφήνοντας έξω τις θεωρίες περί σοσιαλιστικού κράτους) - που θέλει την αριστερά να είναι προσανατολισμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης. Δυστυχώς όμως όχι αγώνες με ξεκάθαρη ανατρεπτική κατεύθυνση , αλλά αγώνες συντεχνιακούς του στιλ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ και άλλα τέτοια! Εγκλωβισμένη μέσα στους συντηρητικούς κύκλους της εξουσίας , η αριστερά είναι ένα εγχείρημα που όχι μόνο εστιάζει στην μιζέρια των οικονομικών αγώνων , αλλά είναι παγιδευμένη μέσα σε πατριαρχικούς/σεξιστικούς θεσμούς και κάθε άλλου είδους συντηρητισμό! Δεν χρειάζονται σχόλια για τις απόψεις της αριστεράς πάνω στο θέμα της ιεραρχίας ή ακόμα και την ψυχολογική βία που ασκούν οι αρχηγοί της σε συνελεύσεις κλπ.

β)Ταινία δεύτερη: Οι αυτόνομοι χώροι δεν έχουν καμία επιρροή στο μαζικό κίνημα.

Ας δούμε αυτό το επιχείρημα αντίστροφα! Ποια η επιρροή της αριστεράς μέσα στο μαζικό κίνημα ή καλύτερα τι έκανε η αριστερά όταν είχε επιρροή στο μαζικό κίνημα! Όπως αναφέραμε και στις παραπάνω γραμμές οι αυτόνομοι χώροι κυρίως στην Ευρώπη αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το ορμητήριο του κινήματος ειδικότερα της τάσης αυτής που μιλάει ξεκάθαρα για ανατροπή του πολιτικού συστήματος! Οι αυτόνομοι χώροι αποτελούν για όλους μας πραγματικό σχολείο για την αντιμετώπιση του σεξισμού , της ιεραρχίας στις συνελεύσεις , την αυτοοργάνωση και φυσικά την αξιοποίηση ικανοτήτων του καθενός/μια από εμάς. Οι αυτόνομοι χώροι σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν μόνο κομμάτι του μαζικού κινήματος , αλλά το ίδιο το μαζικό κίνημα! Σε μια εποχή ακρωτηριασμού των ανθρώπινων σχέσεων , της μιζέριας των ναρκωτικών και του αλκοολισμού , οι αυτόνομοι χώροι εμφανίζονται ως εστίες αντίστασης , ως πραγματική υποδομή για το κτίσιμο μιας εναλλακτικής προς τον τρόπο Ζωής που μας έχει εγκλωβίσει η κυριαρχία.

γ)Ταινία τρίτη: Μικροαστισμός και ουτοπία των ακτιβιστών που ζουν σε αυτόνομους χώρους.

Δεν έχουμε να προσθέσουμε πολλά για το τελευταίο , οι παραπάνω απαντήσεις είναι αρκετά ουσιώδες. Μονάχα κάτι ακόμα.. Κατηγορούν τις καταλήψεις , ως ένα μικροαστικό ego trip! ενός κομματιού της νεολαίας! και αυτό γιατί επιλέξαμε ένα τρόπο αυτοοργάνωσης των ζωών μας μακριά από την σαπίλα της αυτοκρατορίας , μιλώντας για την αυτονομία στο σήμερα , όχι το 2999 , θέτοντας τους εαυτούς μας εκτός της θεσμικής τους επιρροής! Εκεί ακριβώς βρίσκετε και το πρόβλημά . Η αριστερά και ο θεσμικός χώρος που εκπροσωπεί δεν μπορεί , ούτε θα μπορέσει ποτέ να κηδεμονεύσει τους αυτόνομους χώρους , ούτε να μιλήσει για κάτι παραπάνω από τα 200ε αύξηση στους μισθούς της εργατικής οικογένειας!Εγκλωβισμένη στην μιζέρια του τέλους της πολιτικής και των ιδεολογιών , η αριστερά είναι και αυτή καταδικασμένη σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή! ένα ταξίδι ασυνεχούς κρίσης.

Ας τελειώσουμε αυτήν την ενότητα του κειμένου όμως με ένα πιο έξυπνο επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να μας πείσουν !!! αυτό το επιχείρημα που λέει ότι οι καταλήψεις είναι μια ξεπερασμένη μορφή δράσης και ότι πλέον δεν έχει τίποτα πια να προσφέρει! Δεν μας λένε όμως τίποτα για το τι προτάσσουν ως εναλλακτική!

Μερικές σημειώσεις προσπαθώντας να ορίσουμε τι κάνει έναν χώρο αυτόνομο!


Στα τέλη του καλοκαιριού του 2006 στην Γαλλία , πολλοί από εμάς βρεθήκαμε να κουβεντιάσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τους αυτόνομους χώρους στην κατάληψη tanneries. Ήταν ένα γεγονός ανάμεσα στα πολλά άλλα που κουβεντίαστηκαν κατά την διάρκεια του Peoples Global Action decentralised gatherings που έλαβε μέρος σε διάφορες τοποθεσίες της Ν. Γαλλίας. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του δικτύου PGA που γινόταν ένα τέτοιο γεγονός! Αυτό έθετε και ξεκάθαρα τις διαθέσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται με το δίκτυο , να εστιάσουν στην πρακτική αυτονομία και τους τοπικούς αγώνες και όχι στην αντιπαγκοσμιοποίηση που ήδη έφερε την σφραγίδα των ΜΚΟ και των κομμάτων.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην συνάντηση ήταν σε πρώτη φάση τι ορίζουμε αυτόνομο χώρο!

Αυτή η συζήτηση σίγουρα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο στις περιοχές της Ευρώπης που οι καταλήψεις και οι αυτόνομοι χώροι αποτελούν παράδοση , αλλά και σε χώρες που το κίνημα είναι αρκετά νέο. Κατά την διάρκεια του PGA balkan infotour ακόμα και της συνάντησης του PGA στην πόλη της Θεσσαλονίκης καταλάβαμε πως αρκετοί σύντροφοι μπερδεύουν στην καλύτερη των περιπτώσεων τους δύο όρους! (κατάληψη-αυτόνομος χώρος). Αυτό γίνετε γιατί και σε αρκετές περιπτώσεις ο όρος αυτόνομος είναι αρκετά παρεξηγημένος (κυρίως στα νότια της Ευρώπης).

Δίνοντας λοιπόν έναν ορισμό για το τι λέμε αυτόνομο χώρο θα ξεκινήσουμε ξανά αντίστροφα , δίνοντας παραδείγματα , τι δεν είναι ένας αυτόνομος χώρος!

α) αυτόνομος χώρος σίγουρα δεν είναι ένας χώρος που απλά που μένουν κάποιοι άνθρωποι λύνοντας το στεγαστικό τους πρόβλημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μειώνουμε όσους επιλέγουν στέγαση! Σίγουρα είναι και αυτό κομμάτι της πρακτικής αυτονομίας!

β) αυτόνομος χώρος δεν είναι φιλικός σε οποιαδήποτε μορφή ιεραρχίας , σεξισμού , ρατσισμού , ομοφοβίας.

γ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα κόμματα και τις πολιτικές που χαράζει η εξουσία.

Από την άλλη πλευρά κατάληψη λέμε λίγο πολύ μια προσωρινή κατάσταση , ή μια στεγαστική απόπειρα δίχως όμως κοινωνική δράση τις περισσότερες φορές.Αν θεωρήσουμε ότι κοινωνική δράση είναι μια εξωστρεφή διαδικασία!


Ας κάνουμε και έναν απολογισμό , νικάμε ή χάνουμε από την επίθεση της κυριαρχίας?


Και ναι .. ας μιλήσουμε και για νίκες! το tanneries είναι ασφαλές μιας και το τοπικό συμβούλιο της πόλης ανακάλεσε την απόφαση του , αυτό βέβαια ήταν αποτέλεσμα της δικτύωσης και του πανευρωπαϊκού συντονισμού!! Θα θυμούνται για πολλά χρόνια ακόμα το undomshuset και τις συγκρούσεις στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Νίκες μας έρχονται και από την Φιλανδία και αλλού.

Ακριβώς αυτή είναι και η σημασία ενός πανευρωπαϊκού (ακόμα και παγκόσμιου) συντονισμού των δράσεων των αυτόνομων χώρων και του καταληψιακού κινήματος. Αυτό θέτει και στην επιφάνεια την αναγκαιότητα των δράσεων του Απρίλη 2008 και τις πανευρωπαϊκές συναντήσεις! Γιαυτό λοιπόν καλούμε για μία ξεχωριστή συζήτηση στο 5th PGA conference 20-27 Αυγούστου. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους προτάσεις και συμβολή πάνω στην συζήτηση που έχει ανοίξει


Τελειώνοντας αυτό το κείμενο θα θέλαμε να πούμε πως δεν αποτελεί κάποιο είδος πολιτικής ορθοδοξίας ή μανιφέστο των καταλήψεων αλλά μία άποψη μέσα σε όλες τις άλλες , τονίζοντας όμως ότι οι συντάκτες του είναι άνθρωποι που συναντήθηκαν μέσα στους αυτόνομους χώρους , ανέπτυξαν πρακτικές και κριτική σκέψη! Θέτοντας όμως μακριά τα παραπάνω επιχειρήματα από αυτά μιας δικαστικής προσωπικότητας!

love and rage

vlanto / cyber!0110!

13/02/08
Αναρτήθηκε από Autonome Bird

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates