Νέα πρόκληση στους Γάλλους χρήστες του Διαδικτύου: η αμφιλεγόμενη Επιτροπή Hadopi

«Αλλη μια φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξε ότι αντέχει τις πιέσεις και μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών: η τροπολογία 138/46 υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας», ζητωκραυγάζει το Blackout Europe.


Η εν λόγω τροπολογία διασφαλίζει ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στα στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες των χρηστών του Διαδικτύου στην Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται σε δικαστική απόφαση, με εξαίρεση την εθνική ασφάλεια, οπότε μπορεί να έπεται. Η τροπολογία αυτή είχε γίνει δεκτή από τον Σεπτέμβριο του 2008 από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε λάβει την έγκριση από την Κομισιόν, παρά τις ρητές απαιτήσεις της γαλλικής προεδρίας να απορριφθεί. Κατόπιν των πιέσεων αυτών και με το επιχείρημα ότι έρχεται σε αντίφαση με την εθνική νομοθεσία κρατών-μελών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την απέρριψε.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία: 5 Μάη

Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή ITRE (Committee on Industry, Research and Energy) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την τροπολογία 138/46, με ισχυρή πλειοψηφία 40 «ναι» έναντι 4 «όχι». Εντούτοις, συνιστάται εγρήγορση, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα περάσει και από την Ολομέλεια.

Η απόφαση αποδυναμώνει την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να περάσει νόμο στη χώρα του,όπου οι χρήστες του Διαδικτύου θα παρακολουθούνται από μια ειδική επιτροπή (HADOPI). Όσοι εντοπίζονται να κατεβάζουν μουσική και ταινίες θα εκτοπίζονται από το Διαδίκτυο για ένα χρόνο έπειτα από τρεις προειδοποιήσεις.

Ένα ακόμα θέμα παρακολούθησης των Ευρωπαίων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα, με αφορμή το σύστημα Phorm που εξετάζουν να υιοθετήσουν τέσσερις ISP στη Μεγάλη Βρετανία, παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε. να «μην παρακολουθείτε τους πολίτες σας».

Διαβάστε περισσότερα Τεχνολογικά Νέα

Το ιστορικό της τροπολογίας 138/46

H τροπολογία 138/46 διασφαλίζει θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο, όπως αυτό της ελεύθερης πρόσβασης σε οποιοδήποτε δικτυακό τόπο και σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες ανεξαρτήτως παρόχου πρόσβασης (ISP).

Όπως υποστηρίζεται, η πρόσβαση το Διαδίκτυο στην Ευρώπη επιχειρείται να μετατραπεί σε «μπουκέτα υπηρεσιών» από τους ISP, όπως συμβαίνει με τις εταιρείες της καλωδιακής τηλεόρασης. Δηλαδή, οι πάροχοι να έχουν το δικαίωμα να αποκλείουν ή να επιτρέπουν επιλεκτικά ποιες υπηρεσίες και site θα επισκέπτονται οι πελάτες τους -ανάλογα με τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάθε πακέτο. Αυτή η πρακτική θεωρείται λύση και για να περιοριστεί η ανταλλαγή αρχείων μουσικής και ταινιών μέσω των δικτύων P2P.

Η κατάργηση της τροπολογίας 138 θεωρήθηκε σοβαρή απειλή για την ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ και τον τρόπο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται, για αυτό οι Ευρωπαίοι χρήστες συγκεντρώθηκαν στο Blackout Europe.

Διαβάστε περισσότερα Τεχνολογικά Νέα

Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates