13/11/2008


Συνέντευξη : Ο Sebastien Schifres είναι δόκτωρ στην πολιτική επιστήμη και αγωνιστής του κινήματος των «αυτόνομων» που τοποθετείται στην άκρα-αριστερά, στο οποίο υποψιάζεται ότι ανήκουν τα 10 άτομα που συνελήφθησαν σε σχέση με τα σαμποτάζ στα καλώδια του SNCF(γαλλικό ΟΣΕ). Επιδοκιμάζει τις συλλήψεις που δεν βασίζονται σε κανένα χειροπιαστό στοιχείο.


-Γνωρίζετε κάποιον από τους συλληφθέντες ;


Για την ώρα το μόνο άτομο του οποίου η ταυτότητα έχει δημοσιοποιηθεί είναι εκείνο του Julien Coupat, (παλιός φοιτητής της Σχολής Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών και ιδρυτής του περιοδικού Tiqqun). Είναι φίλος μου και ήταν συχνά δίπλα μου στους φοιτητικούς αγώνες. Είναι σκάνδαλο οι κατηγορίες που τολμάει η αστυνομία να τους προσάξει. Σήμερα ένας διανοούμενος βρίσκεται στα κρατητήρια για τις ιδέες του. Δεν υπάρχει κανένα υλικό στοιχείο για να στηριχθεί η θέση της αστυνομίας. Φυσικά όταν η αστυνομία δεν βρίσκει ενόχους τους κατασκευάζει. Στο πρόσωπο του Julien C. Βρήκε λοιπόν ένα ψεύτικο ένοχο με αφορμή ότι γράφει σε επαναστατικό έντυπο. Η Michele Alliot-Marie διαλαλεί ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία αλλά πότε ήταν ο καπιταλισμός δημοκρατικό πολίτευμα ;


-Είστε μέρος του κινήματος των «αυτόνομων», τι είναι;


Υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία άτομα που πιστεύουν ότι ο Μαης του 68 δεν τελείωσε και ότι με το να ψηφίζεις Olivier Besancenot δεν κάνεις την επανάσταση. Το αυτόνομο κίνημα είναι ένα ρεύμα του ελευθεριακού κινήματος που εμφανίστηκε στη Γαλλία τέλη δεκαετίας 70. Με την διαφορά των αναρχοσυνδικαλιστών που νομίζουν ότι ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό πρέπει να οργανωθεί σε συνδικάτα, οι αυτόνομοι προτιμούν να οργανωθούν σε άτυπες συλλογικότητες, χωρίς νομική υπόσταση.


-Εσείς ο ίδιος συμμετείχατε σε δράσεις, όπως η κατάληψη του Πανεπιστημίου ΣΑΣΚΕ το 2006. Η βία είναι υπαρκτή στο κίνημα;


Οι αυτόνομοι δεν είναι απαραίτητα και βίαιοι. Γενικά η βία προέρχεται από την αστυνομία όπως είδαμε στη Γένοβα με τον θάνατο του Guliani , του διαδηλωτή που πέθανε από σφαίρα αστυνομικού. Οι περισσότερες δράσεις των αυτόνομων είναι σήμερα δράσεις μη-βίαιες, όπως διαδηλώσεις, καταλήψεις ή απεργίες.


-Γιατί να μην κάνεις πολιτική με νόμιμα μέσα ;


Το γεγονός της οργάνωσης έξω από τις νομικές δομές είναι σημαντικό επαναστατικό ζήτημα : είναι η ιδέα ότι η επανάσταση δεν μπορεί να γίνει μέσα στο νομικό πλαίσιο. Άμα ένας αυθεντικός επαναστάτης εκλεγόταν πρωθυπουργός, αν δεχτούμε ότι ειληκρινώς θέλει να τελειώσει με το καπιταλιστικό σύστημα, πιστέυω ότι θα έπεφτε με στρατιωτική παρέμβαση.


[…]

-Πιστέυετε ότι υπάρχει σήμερα ριζοσπαστικοποίηση του λόγου στους νέους ;


Η διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης αφορά όλες τις ηλικίες. Προσωπικά δεν νομίζω ότι πρόκειται για ριζοσπαστικοποίηση του λόγου αλλά κυρίως στις μορφές οργάνωσης. Από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι άνθρωποι έχουν την τάση να εγκαταλείπουν τις γραφειοκρατικές μορφές οργάνωσης και να οργανώνονται σε οριζόντιες δομές που προσεγγίζουν περισσότερο την άμεση δημοκρατία. Δεν μπορεί κανείς παρά να χαίρεται με τον εκδημοκρατισμό του κοινωνικού κινήματος.


Εάν οι αγωνιστές αυτόνομοι ήταν συνδεδεμένο με τα σαμποτάζ της sncf πως θα εξηγούσατε τις επιχειρήσεις ;

Όσο αφορά στο σαμποτάζ μου είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει να κάνει με τρομοκρατική ενέργεια αλλά με δράση στο πλαίσιο της απεργίας των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Όταν αυτοί είναι σε απεργία τα τραίνα δεν θα έπρεπε να λειτουργούν. Αυτή η αστυνομική διαδικασία είναι λοιπόν απαράδεκτη επίθεση ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας. Καλώ όλων των κόσμο να κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν.
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates