Χθες 24-09-08 ξεκίνησε το πρώτο Φεστιβάλ queer στην πόλη της Βοσνίας ”Σεράγεβο” με μία τελετή έναρξης και μία έκθεση για την ζωή και την κουλτούρα των queer. Το φεστιβάλ και οι οργανωτές είχαν ήδη δεχθεί αντιδράσεις από διάφορες πλευρές , όπου έφταναν σε απειλές της ζωή τους , με την δημοσίευση ονομάτων και διευθύνσεων σε anti queer internet φόρουμς.

Όταν άνοιξε το φεστιβάλ το απόγευμα , περίπου 50 χούλιγκανς μαζεύτηκαν στην άλλη πλευρά του ποταμού φωνάζοντας (θα σου ####### το ##### της μάνας σου και άλλα παρόμοια) . Την ίδια στιγμή στο καλλιτεχνικό κέντρο περίπου 50 θρησκευόμενοι φανατικοί μαζεύτηκαν για να κλείσουν την είσοδο , προπυλακίζοντας τους 150 ανθρώπους , υποστηρικτές του φεστιβάλ.

Οι φυσικές επιθέσεις άρχισαν όταν άτομα ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τον χώρο της έκθεσης. Μια γυναίκα χτυπήθηκε στο πρόσωπο , στην είσοδο και 7 άλλοι χτυπήθηκαν στον δρόμο για το σπίτι τους ή στην είσοδο των σπιτιών τους. 4 από αυτούς είναι ακόμα στο νοσοκομείο (μέχρι χτες το πρωί 25-09-08) , με σπασμένες μύτες και άλλους απτούς τραυματισμούς.

Η αστυνομική παρουσία ήταν μικρή και με μικρό ενδιαφέρον να προστατέψει τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ. 8 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί (25-09-08). Το φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί για τις 4 τελευταίες μέρες , αλλά λόγο ότι οι οργανωτές δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετέχοντων αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί το τακτικό πρόγραμμα.

Σήμερα (25-09) θα γίνουν συζητήσεις σε ένα από τα τοπικά media center με θέμα πως να αντιδράσουμε στην κατάσταση

Η ζωή των queer στην Βοσνία Ερζεγοβίνη , αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια διατρέχει κίνδυνο και καταστολή. Την περασμένη εβδομάδα στο φεστιβάλ queer στο Βελιγράδι , ακτιβιστές δέχτηκαν επίθεση με παρόμοιο τρόπο.

Δείξε αλληλεγγύη , αντίσταση και εξέγερση

μετάφραση από τα αγγλικά για το land and autonomy & globalnewswire

vLaNtO
Αναρτήθηκε από Autonome Bird

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates