Οι βίαιες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα τελευταία ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη έφτασαν και στη Λιθουανία. Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της 16ης Γενάρη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Vilnius, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων προς το πλήθος που εκτόξευε πέτρες προς το κτίριο της βουλής. 15 άτομα τραυματίστηκαν, από τα οποία 4 ήταν αστυνομικοί, ενώ περισσότερα από 80 συλλήφθηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του πολύωρου ανταρτοπόλεμου μεταξύ αγριεμένων διαδηλωτών και αστυνομίας. Ο Andrius Kubilius, πρωθυπουργός εδώ και δυο μήνες από κεντοδεξιά συμμαχία, δήλωσε “Υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση και το χάος στη Λιθουανία, και χρησιμοποιούν την απογοήτευση του κόσμου από δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να κάνουν πράξη τα κακόβουλα σχέδιά τους”.

“Είμαστε εδώ σήμερα επειδή η κυβέρνηση μας κοροιδεύει. Μας τρώνε τα τελευταία μας χρήματα με κανένα αντάλλαγμα. Χορτάσαμε από ψέματα, διαφθορά και τις χοντρόφατσές τους να μας κοιτούν ειρωνικά μέσα απ’ τη βουλή.” είπε μία 63χρονη διαδηλώτρια. Περίπου 7,000 διαδηλωτές πήραν μέρος στις διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων. Η βίαιες επιθέσεις ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει διαδηλωτές που θέλησαν να μιλήσουν με τον εκπρόσωπο της βουλής. Το πλήθος άρχισε να πετάει πέτρες, αυγά και χιονόμπαλες προς τους μπάτσους και προς το κτίριο της βουλής, σπάζοντας γύρω στα 12 παράθυρα. Οι μπάτσοι αντέδρασαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Σύμφωνα με την αστυνομία, κόπηκε το δάχτυλο ενος διαδηλωτή από πλαστική σφαίρα.

Οι αναλυτές λένε πως οι βίαιες αντιπαραθέσεις θα επεκταθούν όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα σε πρώην κομμουνιστικές χώρες που γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι πιθανότατα θα έχουμε έξαρση τέτοιων φαινομένων κι αλλού στην ανατολική ευρώπη, στην Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Εσθονία.
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates