από τα νέα του ΣΚΑΙ

Ο Γκέιρ Χάαρντε γνωστοποίησε ότι δε θα επιδιώξει την επανεκλογή του
Ένα χρόνο πριν η Ισλανδία βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας του ΟΗΕ με τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς.

Από τη στιγμή, όμως, που οι τρεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες κατέρρευσαν, συμπαρασύροντας την εθνική οικονομία στη χρεωκοπία, η άλλοτε εύρωστη Ισλανδία εισήλθε σε καθεστώς πρωτόγνωρης πολιτικής κρίσης με βίαιες αποδοκιμασίες εξοργισμένων διαδηλωτών, ακόμα και πολιορκία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος υπό το βάρος αυξανόμενων πιέσεων ανακοίνωσε ότι παραιτείται με σκοπό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 9 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας, γνωστοποίησε την απόφασή του να μην επιδιώξει την επανεκλογή του ως ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας κατά το επόμενο εθνικό συνέδριο, προσθέτοντας ότι ένας νέος ηγέτης θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να γίνουν κανονικά το 2011, ωστόσο όπως είπε ο Χάαρντε, ιατρική εξέταση αποκάλυψε ότι έχει κακοήθη όγκο στον οισοφάγο και θα υποβληθεί σε επέμβαση στο εξωτερικό στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, αν γίνονταν εκλογές τώρα, το κίνημα της Αριστεράς και των Πρασίων θα συγκέντρωνε το 28,5% των ψήφων. Δεύτερο, με 24,3%, θα ερχόταν το Κόμμα Ανεξαρτησίας του κ. Χάαρντε και τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 17%.

Πολλοί Ισλανδοί, όπως έδειξαν και οι διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, δεν κρύβουν την βαθύτατη ανησυχία τους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία έπληξε τον Οκτώβριο τη χώρα τους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το νομισματικό και χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να χρειασθεί η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αναρτήθηκε από Autonome Bird Ετικέτες

0 σχόλια:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates